آمریکا درباره زرادخانه های موشکی ایران و اقدامات این کشور در سوریه نگران است.
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان؛ خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی تحت عنوان « امارات نیز خواستار اعطای حق غنی سازی مشابه ایران شده است » نوشت: در بحبوحه بیم و نگرانی از بروز رقابت تسلیحات هسته ای در منطقه خاورمیانه، یکی از مقامات بلندپایه امارات متحده عربی در دیدار با یکی از قانونگذاران آمریکایی در واشینگتن اعلام کرد احتمالا امارات نیز خواستار دریافت حق غنی سازی اورانیوم مشابه چیزی شود که بر اساس توافق هسته ای اخیر امضا شده میان ایران و قدرت های غربی، برای تهران به رسمیت شناخته شده است.
آسوشیتدپرس نوشت: توافقنامه تاریخی هسته ای در خصوص ممانعت از دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای به ازای برچیده شدن تحریم های اقتصادی ، به تهران اجازه فعالیت در زمینه غنی سازی اورانیوم را می دهد.
ماه گذشته اد رویس، نماینده جمهوریخواه و رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، در سخنانی، که البته در این مدت کمتر به آن توجه شده است، اعلام کرده بود یوسف عطیبه، سفیر امارات عربی متحده در واشینگتن، در تماسی تلفنی با وی تاکید کرده بود این کشور دیگر خود را ملزم به پایبندی به توافق هسته ای قبلی امضا شده با امریکا نمی بیند.
اد رویس در مصاحبه ای تلفنی با خبرگزاری آسوشیتدپرس در تشریح سخنان ماه گذشته خود در کنگره در این باره گفت: «سفیر امارات عربی متحده در این گفتگوی تلفنی به من گفت بدترین دشمن شما حق غنی سازی اورانیوم را به دست آورده است. بنابراین هم اکنون آن دسته از کشورهای دوست شما که مایلند از این امتیاز بهره مند شود باید از این حق برخوردار گردند و البته امارات تنها کشوری نیست که چنین خواسته ای دارد.»
آمریکا در قالب توافقنامه ای در سال 2009 با امارات عربی متحده ، بر سر ارائه مواد ، فناوری و تجهیزات لازم برای تولید انرژی هسته ای در این کشور به توافق رسید. در این معاهده که به توافقنامه 123 شهرت دارد ، امارات متعهد شده است که خواستار دسترسی به فناوری غنی سازی اورانیوم یا بازفراوری سوخت هسته ای برای استخراج پلوتونیوم ، دو راهی که به تولید سلاح هسته ای منتهی می شود، نخواهد شد.
با این حال سفارت امارات عربی متحده در واشنگتن در پاسخ به سئوال این خبرگزاری اعلام کرد: «دولت امارات رسما دیدگاه یا نقطه نظرات خود را در خصوص توافقنامه 123 یا تعهدات خود در این زمینه تغییر نداده است.»
با این وجود، اد رویس تاکید کرد: عطیبه به وی گفته است که امارات دیگر خود را به رعایت بندهای این توافقنامه ملزم نمی داند.
رویس در عین حال تصریح کرد: « عطیبه به روشنی و وضوح اعلام نکرده است که کشورش از مفاد این توافقنامه با آمریکا خارج می شود ولی من از سخنان وی اینگونه استنباط کردم که امارات نیز حق دارد غنی سازی انجام دهد و این موضوع را در دست بررسی خواهد داشت. »
وزارت امور خارجه آمریکا از هرگونه توضیح در خصوص گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس خودداری کرده است.
آمریکا با حدود بیست کشور جهان، توافقنامه های موسوم به توافقنامه 123 را امضا کرده است. این نام از بخش 123 از قانون انرژی اتمی آمریکا گرفته شده است که دولت آمریکا را هنگام انتقال مقادیر چشمگیر مواد هسته ای، تجهیزات یا قطعات هسته ای به دیگر کشورها برای تولید انرژی صلح آمیز هسته ای ، ملزم به امضای چنین توافقنامه ای با این کشورها می کند . هدف از این کار ممانعت از اشاعه مواد هسته ای برای ساخت تسلیحات اتمی اعلام شده است.
تعهدات امارات مبنی بر خودداری از غنی سازی تحت عنوان « استاندارد طلایی » در توافقنامه 123 مورد تاکید قرار گرفته است. دیگر کشورها در دادن تعهدات قانونی مبنی بر خودداری از دستیابی به فناوری غنی سازی اورانیوم تا ابد ، مقاومت هایی از خود نشان داده اند.